Quigi

Rólam szól... Egy olyan emberről, aki az akar maradni aki, és a küzdelemről amit azért vív, hogy ne rántsa magával a világ mételye...

Friss topikok

Linkblog

Aki Angliába készül élni és dolgozni...

2009.11.12. 01:11 - Quigi

 Szóval belevágni? Hát...

Én megtettem, de nem maradok sokáig, aki itthon hagyja a gyerekeit és a feleségét, az készüljön fel a legrosszabbra...

Munkát találni lehet, sőt viszonylag egyszerű,de...!

Ne kövesse el senki azokat a hibákat amit én.

Kezd igy ha eldöntötted,hogy indulsz. Hidd el, ezt igy érdemes. Szobát bérelj egy osztott házban. Ne keress önálló lakást felesleges erre egy zsák pénzt elszórni. Ezt akár otthonról is megteheted, de egyszerűbb keresni egy itt élő ismerőst. Legyen friss útleveled, személyid, és jogositványod. 

Döntsd el, hogy ahol van ismerős ott van-e munka, és az milyen jellegű. A legegyszerűbb a google-n beirni az állás nevét és a városét ahová mész. Igy gyorsan kiderül van-e esély arra, hogy ott találj egy állást minél hamarabb. 

Mindenhol irják, hogy minimum egy ezres legyen nálad fontban persze. Szerintem kevesebb is elég ha bulldog természetű vagy, de tény,hogy a legjjobb ha minimum van ennyi pénzed. 

A papirok.

Jogositvány. Ez sima ügy, bemész egy posta hivatalba, vagy letöltöd a netről a sima B kategória esetén D1-es nyomtatvány kell, a hivatásoshoz D2-es. Én megjártam, rosszat töltöttem ki. Aztán a postán befizetsz 50 fontot csekken, és kb 5-10 fontot postaköltségre. A fénykép egy darab igazolványkép kell, amin nem mosolyogsz vagy egyéb fintorgások vannak. Persze teljesen fehér háttér kell. Ez is fontos, mert akkor is visszadobják, ha a kék a kép háttere. Ja! a B kategóriát 40 évre adják meg. Csak a fénykép miatt kell cserélni.  A levélben legyen benne a magyar jogsi és a személyi vagy az útlevél. De én azt tenném, hogy elmennék a legközelebbi DVLA irodába, és ott helyben lehet elintézni a cserét, és nem kell a személyit leadni, igy viszont csak 54 font az egész művelet, plusz az utiköltség. Ha megvan a jogsi azon van cim, és lehet minden mást intézni.

NI number. Ez is egyszerű. Be kell jelentkezni egy központi számon 0845 600 0643 és a kilences menü választásával máris lehet kérni egy időpontot. Elfognak kérni pár adatot, név, születési idő, cim (angliai cim). Aztán küldenek egy levelet is tájékoztatásul. Ha megvan a jogsi akkor nem kell más,csak egy bankszámla szerződés, meg ha van munkahely, akkor a munkaszerződés. Nekem nem volt melóm, de megigértem, hogy 2 héten belól kezdek majd. :-) Szóval ott jól kifaggatnak, de nem kell félni, mivel segiteni akarnak, nem esznek meg, és kevés angollal is el lehet boldogulni. Kb fél óra az egész.

Bankszámla nyitás: A jogsival bemész, vagy az ni interjú levéllel, és megnyitod. Én a Lloyds-ot javaslom, sok van belőle, és korrektek. Ha kérdezik ki a munkáltatód, ha még nincs melód, blöffölj, Nézzél meg egy olyan gyárat, ahol sok a lengyel és egyéb bevándorló, és mond be a nevét, és a cimét. :-) Itt Poole-ban a Kerry Food a nyerő név. :-)

WRS kártya. Nos ez a leggázabb. Drága, és csak akkor tudod kiváltani, ha van munkád.:-)

110 font postaköltséggel együtt, de ne aggódj. Hivatalosan a munkakezdés után egy hónapon belül be kell jelentkezni a Home Office-hoz a WRS kártyához. De! Ha nem teszel igy, és csak két hónap után jelentkezel, senki nem fog zaklatni. Igazából ez csak egy procedúra semmi több. A munkáltatód összeállitja a papirokat, Te hozzárakod a személyidet, és feladod. Ennyi. 

DE ami a legfontosabb! Soha ne add fel, és ne csüggedj. Én két hónapig nem találtam állást, és most egy álom munkám van. Tény, hogy egy elfekvő nem egy álom hely. De kilenckor kezdek, hétkor otthon vagyok, nem döglök bele a munkába, ha akarok az ebéd ideje alatt aludhatok a staff room-ban, kajálhatok amit akarok, kb 3-4 óra konkrét munka van egy nap, ami akkor sem megerőltető, ha sűrű a halottak száma, tekintve, hogy egy elfekvőről beszélünk. 

Még otthon keressél angol önéletrajz mintákat, ird át magadra, és javaslom, hogy kezdetnek a szakmádat, vagy takaritás, raktári munka, konyhai munkával kapcsolatos tapasztalatot rakj bele. Nem baj ha picit ferditesz. Viszont legyen egy angol referencia embered, és irj bele egy magyart is akinek van mélcime. Beválik, és csak tudom. :-) Nyomtasd ki legalább 50 példányban, elfogy gyorsan meglátod.

Ha már kiértél, javaslom, hogy a 3 nevű mobilszolgáltatónál vegyél egy skype telefont 30 fontért, mert ingyen tudsz a családdal kommunikálni. A városban séta közben, vagy akár a tengerparton sütkérezve. A szolgáltatás ingyenes, és az MSN is ingyen van. :-)

Aztán már csak az a dolgod, hogy keress, találj, és dolgozz.

 

sok sikert!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr791519309

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Angliai bankszámla – Melyik bankot válasszam? Szavazz! 2010.10.07. 14:11:23

Mint az Egyesült Királyságban élő munkavállaló előbb utóbb szükséged lesz egy angliai bankszámlára. A belvárosban sétálva szinte biztos, hogy bankfiókok tucatjaival fogsz szembesülni, tehát felmerülhet benned a kérdés: Melyik bankot válasszam? Nem könn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Állásblog · http://allas24.blog.hu/ 2009.11.13. 17:23:32

Nagyon jó összefoglaló írás!

Kiegészítésnek csak annyit, hogy a kevésbé talpraesettek igyekezzenek minél több mindent itthonról, még kiutazás előtt elintézni (legjobb, ha van kint ismerős, aki segít ebben), ilyen például a szállás- és álláskeresés. Az internet korszakában ez már nem lehet probléma!

A Google is jó megoldás lehet, de például Anglia tele van lokális álláskereső portálokkal, azaz helyi szinten lehet tájékozódni a lehetőségekről és konkrét hirdetésekre jelentkezni.

Persze ehhez nem árt, ha előre tudod, hogy melyik városba vagy környékére szeretnél kiutazni.

uk_placebo 2009.11.13. 22:04:57

Valoban kimerito es igenyes iras, azonban en hozzafuznem, hogy a Lloyds-ot semmikepp nem ajanlom. A HSBC sokkal nyerobb, van 0 fontos ugynevezett Basic csomagjuk. A Lloyds szemet modon lehuzott (osszesen) 200 fonttal 11 honapon alatt, a HSBC ezzel szemben teljesen korrekt!

Quigi 2009.11.14. 00:31:51

@uk_placebo: Nekem a Lloyds-nál van bankszámlám, de panaszom nem lehet rájuk. De nyilván több szem többet lát, és igazad is lehet ebben.
Ez nézőpont kérdése, mindenki döntse el, hogy mit és hol szeretné. Sokan eskösznek a Barclays-re, és sokan az Abbey-re. Én nem tudom melyik jobb, és melyik rosszabb. :-) A lényeg,hogy legyen munka, és a cél el legyen érve! Köszi a hozzászólásokat!


süti beállítások módosítása